Σάββατο 22 Αυγούστου 2009

Η Εμμονή

Χρόνια τώρα με συνδέει μια φιλία με τον παπαΓιάνη από την Κρήτη. Είναι δεύτερη φορά που μεταφέρω μια δική του κοινοποίηση, από το Facebook στο Blog του Πυθαγόρα. Είναι πρόκληση να αναπτύξω ένα θέμα που είχα κατά νου, και με πρόλαβε. Να λοιπόν τι έγραφε ο παπάΓιάννης:

Ένας εργάτης, έλεγε σ' ένα ιερέα :
-- Ότι και να μου πείτε, δεν εργάζεσθε.
-- Συγγνώμη, φίλε μου, του αποκρίθηκε ο ιερέας, εργάζομαι μάλιστα περισσότερο από οκτάωρο. Ιδού τι κάνω κατά της ώρες που λες πως δεν εργάζομαι, Και του έδειξε τα έπιπλα της εκκλησίας, που είχε κατασκευάσει μόνος του.
-- Μιχάλη, μουρμουρίζει ο ... φιλελεύθερος προοδευτικός εργάτης στο σύντροφό του, βλέπεις πώς κλέβουν οι ιερείς το ψωμί του εργάτου, που δεν τον αφήνουν να εργασθεί για να βγάλει το ψωμί του.
Πάντα έχουμε κάτι να κατηγορήσουμε, όταν βασιλεύει το κακό πνεύμα.

Ο άνθρωπος αυτός έχει την τάση να αντιλέγει σε κάθε περίπτωση, έχει εμμονή στην αντίληψη του. Είναι εκείνος ο οποίος, βλέποντας μια φωτογραφία αποφαίνεται από που είναι η ανατολή, και όταν δει από κοντά τον τόπο, δηλώνει ότι ό ήλιος μπερδεύτηκε. Δεν χρησιμοποιεί πυξίδα να προσανατολιστεί, διότι αυτή δείχνει μόνο τον Βορρά, ενώ αυτός πάει ανατολικά. Αυτός θα γράψει να διαμαρτυρηθεί προς κάθε κατεύθυνση και για κάθε θέμα, θα γράψει όμως ανώνυμα, ανορθόγραφα, άτονα, και ανόητα και φυσικά τα γραφόμενα του θα πάνε στα άχρηστα.
Αυτός τέλος είναι εκείνος, που την άδεια οδηγήσεως, την ονομάζει δίπλωμα, γιατί είναι το μόνο που διαθέτει.
Γιατί αντιλέγει; Γιατί επιμένει; Διότι είναι εγωιστής.
Δεν μπορεί να αποδεχτεί πως κάποιος άλλος σπούδασε μια επιστήμη και απέκτησε περισσότερες γνώσεις. Αυτός διαβάζει από δω και από κει διάφορα βιβλία, άσχετα μεταξύ τους, αποστηθίζει ρητά και αποφθέγματα, τα οποία σε κάθε ευκαιρία επαναλαμβάνει.
Η αντιλογία που τον χαρακτηρίζει, είναι στο μυαλό του η δικαίωση. Αγνοεί πλήρως ότι η ημιμάθεια είναι πολύ χειρότερη από την αμάθεια.
Αυτός ο άνθρωπος είναι άρρωστος. Χρειάζεται βοήθεια την οποία αρνείται, διότι δεν καταλαβαίνει την ασθένεια του, το αποτέλεσμα είναι να περιθωριοποιείτε. Η μοναξιά θα τον καταλάβει ακόμα και μέσα στο σπίτι του. Παρά ταύτα, εκείνος εμμένει, πως ο κόσμος όλος δεν λειτουργεί σωστά.
Μέχρι εκεί φτάνει το μυαλό του.
Γεννάται λοιπόν ένα εύλογο ερώτημα, πως αντιμετωπίζεις ένα τέτοιο άτομο; Η απάντηση βρίσκεται στην Αγία Γραφή στις παροιμίες,

Πρμ9:8 μὴ ἔλεγχε κακούς, ἵνα μὴ μισῶσίν σε· ἔλεγχε σοφόν, καὶ ἀγαπήσει σε.
Πρμ9:9 δίδου σοφῷ ἀφορμήν, καὶ σοφώτερος ἔσται· γνώριζε δικαίῳ, καὶ προσθήσει τοῦ δέχεσθαι.
Ας αφήσουμε λοιπόν τον κακοπροαίρετο αντιλογέα στις εμμονές του και να ψάξουμε εκείνον το σοφό που θα γίνει σοφότερος σε κάθε ευκαιρία για να ωφεληθούμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: