Δευτέρα 14 Σεπτεμβρίου 2009

Υπευθυνότητα

Το νησί μας διαθέτει πανεπιστήμιο που φιλοδοξεί πιστεύω να εφοδιάσει με γνώσεις τους φοιτητές του. Την παιδεία, όμως ποιος θα τους διδάξει;
Πρωί-πρωί αντιλήφτηκα μια παρέα νεαρών φοιτητών, μεθυσμένων και ξενυχτισμένων προφανώς, αστειευόμενοι να αναποδογυρίζουν κάδους απορριμμάτων. Ίσως ξεχάσανε για πιο λόγο βρίσκονται μακριά από τα σπίτια τους, ίσως πάλι να αδιαφορούν για το κόστος και την ρύπανση που προκαλούν. Το σίγουρο είναι πως με αυτήν την πράξη φανερώνουν την ανευθυνότητα τους. Δεν θέλω χάρη σε μια παρέα να χαρακτηρίσω όλη την κοινότητα των φοιτητών. Φοιτητές πρωτοστάτησαν πολλές φορές σε διάφορες και πολλών λογιών επαναστάσεις. Αυτό που θίγω με το σημερινό σχόλιο είναι η ανευθυνότητα που κυριαρχεί σήμερα.
Δωρεάν παιδεία απαιτούμε, και το κράτος ανταποκρίνεται. Θα χαρίσει εφέτος στα παιδιά της Α΄. γυμνασίου φορητούς υπολογιστές. 450 ευρώ κόστος για το κάθε κομμάτι. Χαλάλι τους, χίλιες φορές, θα το εκτιμήσουν; Μήπως στο τέλος της σχολικής χρονιάς, μαζί με τα βιβλία που καίγονται στα προαύλια των σχολείων, δούμε και σωρούς υπολογιστών; Δεν θα είναι βλέπετε εφοδιασμένες με εξελιγμένες κάρτες που να αποδίδουν ως παιχνιδομηχανές.
Μαθήτευσα σε σχολείο του εξωτερικού. Τότε τα βιβλία τα χρεωνόμασταν και είχαμε υποχρέωση στο τέλος της χρονιάς να τα επιστρέψουμε. Δεν τολμούσαμε να γράφουμε και να μουτζουρώνουμε τα βιβλία, σε καμία περίπτωση. Εάν το κάναμε αυτό έπρεπε να το πληρώσουμε. Αυτό σε συνδυασμό με το γεγονός, ότι δεν άλλαζαν κάθε χρόνο τα διδακτικά βιβλία, μας έκανε προσεκτικούς και υπεύθυνους μαθητές.
Αναρωτιέμαι καμιά φορά, μήπως αυτή η αύξηση του ορίου ζωής, είναι αιτία αυτού του κακού. Εάν λογαριάσουμε ποσοστιαία τα χρόνια που απαιτούνται για την ωρίμανση του εφήβου, δεν έχουμε διαφορά. Εάν τα λογαριάσουμε σε απόλυτους αριθμούς, πρέπει μάλλον να προβληματιστούμε σοβαρά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: