Δευτέρα 26 Οκτωβρίου 2009

Η παράδοση

Μια προσφιλής παρομοίωση που συνηθίζω είναι η αυτή που παρουσιάζει τον ιερέα με σωλήνα που μεταφέρει τον νερό, έτσι αυτός που διψά για την χάρη του Θεού αδιαφορεί για την ποιότητα της σωλήνας και τρέχει στην άκρη να ξεδιψάσει.
Ο Επίσκοπος της Εκκλησίας είναι εκείνος, που έχει την διαρκή διαδοχή από τον καιρό των Αποστόλων, μέχρι σήμερα, ακόμα είναι εκείνος που έχει το προνόμιο να μεταδίδει την ιεροσύνη στον άμεσο βοηθό του, τον Ιερέα. Ο Ιερέας είναι ο φορέας της ιεροσύνης, στον οποίο θα προστρέξουμε για ότι μας απασχολεί, προκειμένου να βρούμε την χάρη του Κυρίου μας και να ξεδιψάσουμε. Ο Επίσκοπος μαζί με τον Ιερέα είναι η ζωντανή και συνεχής παράδοση της Εκκλησίας 20 αιώνες τώρα. Αν υπάρχει και καμιά τρύπα στο λάστιχο καμιά φορά, στάζουν σταγόνες και γίνονται λασπόνερα, αυτά δεν ξεδιψάνε, η μεγάλη ποσότητα της χάριτος αδιάκοπα τραβά το δρόμο της.
Τα τελευταία χρόνια αναβιώνουν κατά τόπους παλαιά έθιμα, και αυτά τα ονομάζουμε παράδοση. Είναι θεμιτά όσο δεν άπτονται της Θείας Λατρείας.
Υπάρχουν δυστυχώς και στην εκκλησία οι βασιλικότεροι του Βασιλέως, οι ζηλωτές ή κατά φαντασία πιστότεροι και καλλίτεροι Χριστιανοί, που επιδιώκουν να επιβάλουν τρόπους συμπεριφοράς όπως αυτοί τους αντιλαμβάνονται. Περιορίζουν την Πίστη μας, στο τι έφαγες, πόσες εικόνες προσκύνησες, και σε πόσα ξωκλήσια και πανηγύρια παρευρέθηκες. Η πρόχειρη απάντηση για όλα έτσι το έκανε η γιαγιά μου ή η μαμά μου. κάποιες άλλες ποιο αφελείς, φοβερίζουν τα παιδάκια με τον Παπά, και μετά θέλουν το παιδάκι να πάει χαρούμενο να κοινωνήσει, είναι ποτέ δυνατόν; Ερμηνεύουν χωρία και αποφθέγματα της Γραφής χωρία να ξέρουν να διαβάσουν, επιμένοντας πως έτσι τα βρήκαμε και έτσι θα τα παραδώσουμε.
Ας μην γελιόμαστε, από εκεί δεν ξεδιψάει κανείς, αυτά είναι τα λασπόνερα. Κοινωνούν από παράδοση και αποτρέπουν και άλλους να προσέλθουν στο Ποτήριο της Ζωής, γιατί δεν είναι έτοιμοι, που το ξέρουν τάχα; Επικριτικά στέκονται «νήστεψες, ξομολογήθηκες;» και λόγο ηλικίας δεν τις αποπαίρνουμε. Όμως η απάντηση θα πρέπει να είναι «κοίτα κυρά μου την δουλειά σου». Αυτές οι γυναίκες δεν είναι παράδοση, είναι μπελάς.
Υπάρχουν Ιερείς Πνευματικοί, που πρέπει να καταφεύγουμε για κάθε μας απορία. Η Αλήθεια δεν άλλαξε, είναι η ίδια στους αιώνες, άλλαξε όμως ο τρόπος μεταδόσεως, αλλάξανε τα μέσα και οι τρόποι προσέγγισης των πιστών, και όμως ο κάθε Επίσκοπος και Ιερέας εξακολουθεί να κηρύττει την Αλήθεια, δηλαδή Σταυρωμένο και Αναστημένο Χριστό. Αυτόν που σε τελευταία ανάλυση θα μας ξεδιψάσει στους αιώνας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: