Σάββατο 21 Νοεμβρίου 2009

Παραμεθόριος

Όταν κανείς ζει στην παραμεθόριο περιοχή της πατρίδας μας, απολαμβάνει μερικά πλεονεκτήματα, αλλά υφίσταται και μερικές ταλαιπωρίες.
Κατ’ αρχάς όλα κυλάνε ποιο χαλαρά, δεν ζούμε δηλαδή σε εξοντωτικούς ρυθμούς που ζουν στις μεγάλες πολιτείες.
Το μεγαλύτερο πλεονέκτημα είναι, η αραιή εμφάνιση των πολιτικών στην περιοχή, μας θυμούνται πάντα πριν τις εκλογές, και όσο αυτές σιμώνουν, τόσο αυτοί κατευθύνονται στα αστικά κέντρα. Οι τοπικοί άρχοντες είναι δικοί μας άνθρωποι, με τους οποίους πίνουμε καφέ και δεν θεωρούνται πολιτικοί.
Σε περίπτωση που γίνει εισβολή από ξένο κράτος, οι παραμεθόριοι θα αναδείξουν τους πρώτους ήρωες, νεκρούς μεν αλλά ήρωες.
Στην Σάμο τουλάχιστον δεν αντιμετωπίζουμε κυκλοφοριακό πρόβλημα, εκτός από το καλοκαίρι, γι’ αυτό φταίνε οι επισκέπτες. Όλο το νησί έχει τώρα με την επέκταση που έγινε μόλις τρία φανάρια.
Αυτά είναι πρόχειρα μερικά πλεονεκτήματα, στον αντίποδα θα δούμε μερικά από τα μειονεκτήματα που έχουν οι παραμεθόριοι.
Πληρώνουν λιγότερο ΦΠΑ, και πολλαπλάσια μεταφορικά.
Σε πολλά σημεία δεν φτάνει τηλεοπτικό, ραδιοφωνικό ή τηλεφωνικό σήμα. Ευτυχώς που υπάρχει ο ΟΤΕ.
Ανταλλακτικά για οποιαδήποτε επισκευή, έρχονται από την Αθήνα, με ότι αυτό συνεπάγεται. Αν έχει και κανένα απαγορευτικό, αλλοίμονο.
Μάθαμε να ζούμε έτσι, καρτερικά να περιμένουμε την εξίσωση με τους κατοίκους της ενδοχώρας, που δεν έρχεται.
Όλα τα παραπάνω τα γράφω έτσι πικρόχολα, εξ αιτίας μια βλάβης στο καλώδιο του τηλεφώνου. Φύσηξε νοτιάς και κόπηκε, φυσιολογική η ζημιά. Την Παρασκευή έγινε η ζημιά, το σαββατοκύριακο είναι αργία, την Τρίτη ήρθε εξωτερικό συνεργείο για να διαπιστώσει την βλάβη, την οποία περιγράψαμε όταν την αναφέραμε. Απεφάνθη ο τεχνικός πως δεν είναι δουλειά του ΟΤΕ, το κόψιμο του καλωδίου, και υπεύθυνος γι’ αυτό είναι ο εργολάβος. Που είναι όμως ο εργολάβος; Μην βιάζεσαι εδώ είναι παραμεθόριος, κάπου θα τον βρούμε. Εδώ το αυτοκίνητο, πέρασε από ΚΤΕΟ τον ενδέκατο χρόνο κυκλοφορίας, για μια εβδομάδα μιλάμε τώρα;
Ας είναι, τι μπορεί να αλλάξει; Στην Ελλάδα μας τρία είναι τα μεγάλα αφεντικά, και από αυτά εξαρτώμεθα, ιδιαίτερα εμείς οι παραμεθόριοι, αναφέρομαι, στον ΟΤΕ, στην ΔΕΗ και στην ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ, και δευτερευόντως πλέον τα ΕΛΤΑ, εδώ η ιδιωτική πρωτοβουλία πήρε το πάνω χέρι.

Δεν υπάρχουν σχόλια: