Πέμπτη 17 Δεκεμβρίου 2009

Η φωτογραφία

ο Γαζής Ο.Χ.Α.Ν.

Μόλις προχθές επέστρεψα από ένα σύντομο ταξίδι στην Αθήνα. Εκτός από προσφιλή πρόσωπα που συνάντησα, είχα και την ευκαιρία να κοιτάξω και κάποιες φωτογραφίες, αναρτημένες στο διαδίκτυο από τον Mike Sobhi. Δεν μου έρχεται στο μυαλό ποιος είναι, παρότι στις φωτογραφίες υπάρχουν πολλά γνωστά πρόσωπα.
Με αυτήν την ανάρτηση θέλω να του εκφράσω τις ευχαριστίες μου, και πιστεύω όλων εκείνων που θα δουν αυτές τις εικόνες και θα ανατρέξουν στα παλιά. Παράλληλα όμως πρέπει να τον συγχαρώ γι’ αυτήν την πρωτοβουλία του να μοιραστεί μαζί μας τις αναμνήσεις του.
Η φωτογραφία όταν περάσει κάποιος χρόνος δεν πρέπει να είναι ιδιοκτησία κανενός, άσχετα με τα πρόσωπα που απεικονίζει. Αν καταγράφει κάποιο γεγονός ή είναι πειστήριο για κάποια παράβαση ή ακόμα είναι απόρρητη για λόγους εθνικούς, είναι κατανοητή η φύλαξη της από αδιάκριτα μάτια.
Εάν ας πούμε ένα ζευγάρι που φωτογραφίζεται είναι για κάποιον πατέρας και μάνα, για κάποιον άλλον είναι πεθερός και πεθερά, για κάποιον άλλον θείος και θεία για κάποιον άλλον φίλος, συνάδελφος, αφεντικό, παραγιός και ένα σωρό άλλες περιπτώσεις, τίνος άραγε είναι η φωτογραφία; Πρέπει να είναι κτήμα όλων. Στην εποχή μας δε, της ηλεκτρονικής τεχνολογίας είναι πολύ εύκολο να μοιραστούμε αναμνήσεις. Στο κάτω κάτω αυτές ομορφαίνουν την ζωή μας. Ας είναι λοιπόν η κίνηση αυτή του Mike Sobhi η πρώτη μια σειράς παρομοίων και όσοι έχουν τέτοιο υλικό ας το προσκομίσουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια: