Κυριακή 20 Δεκεμβρίου 2009

Καλές γιορτές

Όσο φαινομενικά είναι καλοπροαίρετη η ευχή που ακούμε αυτές τις μέρες, δεν είναι χριστιανική. Η σωστή έκφραση είναι Καλά Χριστούγεννα και ευτυχισμένος ο καινούργιος χρόνος.
Από σήμερα άρχισαν στην Εκκλησία τα προεόρτια άσματα της Χριστού Γέννας, (των Χριστουγέννων). Στα πρώτα χρόνια της Χριστιανοσύνης οι εορτές των Χριστουγέννων συνεορτάζονταν μαζί με τα Άγια Θεοφάνια. Επειδή οι ειδωλολάτρες εκείνη την περίοδο γιόρταζαν τις γιορτές του ήλιου, σε αντιπερισπασμό, η εκκλησία καθιέρωσε τις εορτές του δωδεκαημέρου, από την Χριστού Γέννα μέχρι Θεοφανίων, που ο λαός ονόμασε Τα Φώτα, συμπεριλαμβάνοντας και την περιτομή του Κυρίου μας.
Έχουνε γραφτεί για αυτές τις ημέρες πλήθος παραμύθια και ιστορίες για παιδιά. Αυτές γενικά οι Άγιες ημέρες είναι ευκαιρία για τα παιδιά, αλλά κυρίως για τους μεγάλους να ξαναγίνουμε παιδιά, και να νοιώσουμε την αγάπη και την θαλπωρή της οικογένειας.
Εάν το Πάσχα όπως λέγεται είναι εορτή των στρατοπέδων και των Μονών, τα Χριστούγεννα είναι η εορτή της οικογενειακής σύναξης, γύρω από το παππού και την γιαγιά. Δεν είναι η «μαγεία των Χριστουγέννων» Είναι η περίοδος των παραμυθιών και η επικράτηση της γαλήνης. Τα σπίτια στολίζονται με δένδρα και φάτνες για να συμμετάσχουν και αυτά στην γιορτή. Σε κάποιο σπίτι που μπήκα αυτές τις μέρες, είδα μια φάτνη τριώροφη, φτιαγμένη από τον παππού από λινάτσα, με πολύ μεράκι, στο χαμόγελο των μικρών παιδιών δε, ξεχείλιζε η ευτυχία. Ήταν χορτάτα από αγάπη.
Από κάποια άλλα παιδιά αυτή η αγάπη λείπει, δεν αναφέρομαι στα εμπερίστατα παιδιά, στα ορφανοτροφεία, ή τα παιδιά των φαναριών, ή ακόμα σε εμπόλεμες χώρες, αλλά στα παιδιά της πρωτεύουσας και των άλλων μεγάλων πόλεων, που έχουν γονείς πολυάσχολους και υπέρ σύγχρονους.
Αυτοί οι γονείς είναι εκείνοι που εύχονται Καλές γιορτές, δεν βιώνουν το νόημα των ημερών, έχουν από καιρό κλείσει κάποιο εκδρομικό πρόγραμμα στα χιόνια, ή ακόμα έχουν εξασφαλίσει πρόσκληση σε κάποιο ρεβεγιόν, ακόμα και εκείνες τις ημέρες κλείνουν δουλειές, βάζοντας το καθήκον του γονιού σε δεύτερη μοίρα. Αυτοί οι γονείς αυταπατώνται, το παιδί, το κάθε παιδί θέλει αγάπη και στοργή όλο το χρόνο, και ιδιαίτερα αυτές τις ημέρες τις γιορτινές. Ο παππούς και η γιαγιά έχουν περίσσευμα αγάπης να δώσουν, δεν μπορούν σε καμία περίπτωση να αναπληρώσουν την αγάπη του γονιού.
Ας γίνει λοιπόν η φωτεινή χρονιά η απαρχή της συγκεντρώσεως γύρω από τους γεννήτορες μας, να ξαναγίνουμε παιδιά, ή να νοιώσουμε ακόμα και εγγόνια, αφού με την αύξηση του ορίου ζωής, σε πολλά σπίτια υπάρχουν και οι μεγάλοι παππούδες, και οι μεγάλες γιαγιάδες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: