Παρασκευή 28 Μαΐου 2010

ο πρεσβύτερος υιός π.Μωυσής

Η υπεσχημένη συνέχεια του Μοναχού Μωυσέως σήμερα, με απόσπασμα από τον πρεσβύτερο υιό. Αφορά εκείνους που νομίζουν ότι είναι όντως εντάξει και δεν το ψάχνουν καθόλου!

"Ο πρεσβύτερος υιός είχε κάποια καλά χαρίσματα. Δεν είχε όμως αγάπη. Η βασική αυτή έλλειψη τούκλεβε και το κέρδος των καλών του. Άνθρωπος του Θεού δίχως αγάπη δεν υπάρχει. Πίστη και καθαρός βίος δεν αρκούν δίχως την αγάπη. Η έλλειψη αγάπης έκανε τον μεγαλύτερο αδελφό να μην χαίρεται που βρέθηκε ένας χαμένος και αναστήθηκε ένας νεκρός ο αδελφός του. Τα βάζει με το ίδιο τον πατέρα του. Το θεωρεί σπάταλο, υπερβολικό, απλοχέρη και μονομερή. Θέλει να κάνει ότι θέλει τον πατέρα του. Δεν θέλει να καθοδηγείται, θέλει μόνο να καθοδηγεί. Δεν υποπτεύεται ότι έχει ο ίδιος ανάγκη μετανοίας, ότι έχει ανάγκη αγάπης, γιατί αν ο Θεός του φερθεί αυστηρά θα πρέπει να καταποντιστεί.
Λησμονά ο δυστυχισμένος πρεσβύτερος υιός ότι ο πατέρας του είναι η όντως αγάπη, η αυτό-αγάπη η ατυοαγαθότητα. Και η δικαιοσύνη του είναι διαφορετική από των ανθρώπων. Δεν έχει καταλάβει καλά τόσα χρόνια τι πατέρα έχει.
Συμβαίνει μερικές φορές, να ζούμε χρόνια στην Εκκλησία και να μην έχουμε πάρει χαμπάρι για το τι ακριβώς συμβαίνει. Να μένουμε σ’ εξωτερικά σχήματα και τύπους κι ούτε καν να υποψιαζόμαστε το βάθος, την ουσία. Μπορεί κι εμείς να μην ακόμη έχουμε νοιώσει βαθειά στην καρδιά μας ποιανού πατέρα παιδιά είμαστε και μένουμε επιφυλακτικοί, μεμψίμοιροι, σχολαστικοί, απρόσεκτοι κι εντελώς τυπικοί.
Θα ήταν πολύ τολμηρό να ρωτήσω, εμείς με ποιο γιό είμαστε; Με τον νεώτερο ή με τον πρεσβύτερο; Ας ελέγξουμε μόνοι μας, ευθαρσώς και αυστηρώς τον εαυτό μας. Μην βιαστούμε να απαντήσουμε. Μην νομίζετε πως είναι εύκολη η απάντηση. Άλλοτε πάμε από την μια πλευρά και άλλοτε από την άλλη. Κάποτε αντιπροσωπεύουμε ή εκπροσωπούμε τον ένα ή τον άλλο.
Γι αυτό χρειάζεται προσοχή και προσευχή. Να μας φωτίσει ο Θεός να διακρίνουμε την κατάσταση μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: