Παρασκευή 8 Οκτωβρίου 2010

Νέα γενιά


 Την δεκαετία του 80 έκανε δειλά τα πρώτα βήματα της μια νέα κοινωνική τάξη αυτή των Νεόπλουτων, με αποκορύφωμα την εποχή Σημίτη. Ποιοι αποτελούν την τάξη αυτοί; Το 45 % του «Δεν ξέρω/Δεν απαντώ» των γκάλοπ των εκλογών, οι γνωστοί «Αναποφάσιστοι» που ανεβοκατέβαζαν κυβερνήσεις.
Κατά κύριο λόγο είναι τελειόφοιτοι εξατάξιου γυμνάσιου της εποχή τους, έχουν την ιδιότητα του ελεύθερου επαγγελματία, άνθρωποι που κατάφερναν να «κάνουν» τις δουλείες του με τις «υψηλές γνωριμίες» τους.
Είναι αυτοί που από το πολύ ΠΑΣΟΚ του αείμνηστου Ανδρέα Παπανδρέου, έγιναν οι επαγγελματίες ΠΑΣΟΚ του Σημίτη και οι επαγγελματίες ΝΔ του Καραμανλή.
Που δεν τους ενδιέφερε ποιος ήταν κυβέρνηση αλλά σε ποιο κόμμα ήταν οι «υψηλές γνωριμίες» τους, το μόνο που τους ενδιέφερε ήταν πως θα ζούσαν καλύτερα αυτοί τίποτα άλλο.
Ζώντας σε ακριβές συνοικίες χτίζοντας μια βαλίτσα οδηγώντας τις Πόρσε τους, βλέπεις οι Μερσεντές ξεπεράστηκαν αφού μπορούσε ο καθένας να τις αποκτήσει ακόμα και ο φτωχός συγγενής τους, με την life-style ζωή τους , με ντύσιμο που τις περισσότερες φορές άξιζε όσο ο μισθός τριών Δημοσίων Υπαλλήλων, έστελναν τα παιδία τους σε ιδιωτικά εκπαιδευτήρια και φυσικά έκαναν όλα αυτά που θα έκανε ο οποιοσδήποτε πλούσιος.
Όπου και να πήγαιναν από την καφετερία μέχρι και τα γραφεία των υπουργών είχαν το βλέμμα του «’Έχω λεφτά, φτωχέ σερβιτόρε, φτωχή γραμματέα, φτωχέ Δημόσιε Υπάλληλε και σε κάνω ότι θέλω έτσι απλά γιατί έχω λεφτά» αντικαθιστώντας το περιβόητο «Ξέρεις ποιος είμαι εγώ ?» της χούντας ,είχαν δημιουργήσει την δική τους χούντα των Νεόπλουτων.
Είναι οι ίδιοι που μεγάλωσαν τα παιδία τους με τη λογική «Λεφτά έχουμε και κάνουμε ότι γουστάρουμε» τους αγόραζαν ένα σπορ αμάξι για να μπορούν να πηγαίνουν σχολείο, που όταν πήγαν Στρατιώτες οι γιοι τους έβαλαν «βύσμα» για να τους έχουν στην Αθήνα « γιατί γκρινιάζει η μάνα του», που όλοι έχουν σπουδάσει τα παιδία τους στην Αμερική η την Αγγλία κάτι σχετικό έτσι ώστε να μπουν στις επιχειρήσεις τους και να τους βοηθήσουν .
Ξαφνικά όλα αυτά κατέρρευσαν, οι «υψηλές γνωριμίες» δεν ανταποκρίνονται πια γιατί τους κράζει ο κόσμος με τα αίσχη τους, ξαφνικά ανακαλύψανε ότι ζούμε με δανεικά λεφτά , οι βιλίτσες που είχαν αγοραστεί με δάνεια πουλήθηκαν γιατί «Οι δουλείες μου είναι στο κέντρο και δε βολεύει, τρώω πολύ ώρα στο αμάξι και στις μετακινήσεις, είναι και αυτή η κρίση » , οι Πόρσε που ήταν αγορασμένες και χρεωμένες σαν αυτοκίνητο εταιρίας έγιναν ποδήλατα «Δε βρίσκω να παρκάρω και αγανάκτησα πια, άσε που γίνομαι στόχος για τους κλέφτες » , τα πούρα έγιναν στριφτό γιατί «Ενοχλούσε τη κόρη μου η μυρωδιά τους, αν και δε πρέπει κανονικά να καπνίζω γιατί μου βρήκε ο γιατρός κάτι» , τα ακριβά ρούχα τώρα ψωνίζονται από τα κινέζικα «Έλα μωρέ ,όλα στη Κίνα φτιάχνονται και μας τα πουλάνε για επώνυμα». Άλλα το χειρότερο από όλα είναι ότι πρέπει να δουλέψουν τα παιδία τους ,με μισθό 590 ευρώ το μήνα, λιγότερα από ότι τους έδιναν οι ίδιοι για χαρτζιλίκι καθημερινά ,και τι δουλεία να κάνουν σαν Σεκιουριτάδες αφού όλη μέρα ήταν στα γυμναστήρια και «έκτιζαν» κορμί η σαν Μπάρμαν με τις γνωριμίες που είχαν τόσα χρόνια σαν πελάτες .
Βέβαια ποτέ τα παιδία τους δεν θα δουλέψουν για βιοποριστικούς λόγους αλλά «για την εμπειρία» η γιατί «Η ψυχολόγος μου είπε να μην ανησυχώ, κάνει την επανάσταση του» και ποτέ μα ποτέ δε θα καταλάβουν ότι τα ψέματα τελείωσαν και ότι αυτή η κοινωνική τάξη των «Νεόπλουτων» πέθανε και γέννησε με νέα κοινωνική τάξη των «Νεόπτωχων» και ότι αυτή αποτελείται από τα παιδία τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: