Δευτέρα 31 Ιανουαρίου 2011

Ο Άνδρας και το πάχος (δικαιολογίες).


Αν κανείς παρατηρήσει τον μέσο όρο των ανδρών θα δει ότι, όσο αυξάνεται η ηλικία τους, πολλαπλασιάζονται και τα κιλά τους! Γιατί όμως συμβαίνει αυτό;
Σύμφωνα με έρευνα που έγινε στη Μεγάλη Βρετανία, βρέθηκε ότι...
20 χρόνια πριν, το σωματικό βάρος των ανδρών δεν είχε μεταβολές που να σχετίζονταν με την ηλικία. Έτσι, οι επιστήμονες έψαξαν να βρουν τα αίτια αυτής της μεγάλης αλλαγής που έχει γίνει, με αποτέλεσμα να επιβαρύνεται η υγεία της πλειοψηφίας των ανδρών.
Θα ήταν πολύ εύκολο να ενοχοποιήσει κάποιος την τεράστια αύξηση της κατανάλωσης τροφής και την, σχεδόν παντελή, έλλειψη άσκησης στη ζωή των σύγχρονων ανθρώπων, αλλά αυτές είναι μόνο μερικές από τις αιτίες που συμβάλουν στη σημαντική αύξηση του σωματικού βάρους των ανδρών και ξεκινά στη μέση ηλικία.
Πράγματι, η επιστημονική έρευνα αποκαλύπτει ότι ένα μείγμα παραγόντων, όπως η γενετική, η ρύπανση, το στρες, η ματαιοδοξία, η αϋπνία, αλλά και οι «χαλαρές» παρέες, συμπληρώνουν το παζλ.
Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι ο σύγχρονος άνδρας τρώει περισσότερο από ότι στο παρελθόν και ότι ασκείται ολοένα και λιγότερο. Όμως σημαντική επίδραση φαίνεται να έχει και ένα γονίδιο – Arrdc3 - που επηρεάζει μόνο τους άνδρες, ενώ οι περιβαλλοντικές αλλαγές και η ρύπανση στον πλανήτη μας, συμβάλουν αρνητικά στην παραγωγή ινσουλίνης του οργανισμού και μεταβάλουν σημαντικά το βάρος ανδρών με… ομάδα αίματος Ο!
Παράλληλα, πολλές χημικές ουσίες που χρησιμοποιούνται για οικιακή χρήση (όπως είναι τα μαλακτικά των ρούχων), θέτουν σε κίνδυνο την παραγωγή τεστοστερόνης -κατάσταση που σχετίζεται με αυξημένη παχυσαρκία- ενώ μια από τις μεγαλύτερες αιτίες της αύξησης του ανδρικού βάρους μπορεί να είναι το σύγχρονο περιβάλλον εργασίας, όπου οι περισσότεροι άνδρες περνούν πολλές ώρες της ημέρας τους καθισμένοι σε μια καρέκλα γραφείου. Δεν είναι απλά η έλλειψη άσκησης, αλλά η πολύωρη καθιστική εργασία, που αποτρέπει το άτομο από το να τεντώσει τους μύες του, διαδικασία που βοηθάει στον έλεγχο του σωματικού βάρους από τον ίδιο τον οργανισμό.
Πολύ σημαντική φαίνεται να είναι επίσης και η έλλειψη ύπνου –συχνό φαινόμενο σε άτομα που κατέχουν υψηλές θέσεις εργασίας– στον μεταβολισμό των ανδρών. Εκείνοι που κοιμούνται λιγότερο από 5 ώρες κάθε βράδυ, διεγείρουν μια ορμόνη του οργανισμού που αυξάνει την αίσθηση της πείνας, με αποτέλεσμα να τρώνε περισσότερο, αλλά και να καταναλώνουν τρόφιμα υψηλής θερμιδικής αξίας!
Ένας άλλος, πιο σπάνιος, παράγοντας, που αυξάνει το σωματικό βάρος των ανδρών, φαίνεται να είναι η ματαιοδοξία που έχουν κάποιοι από αυτούς. Έτσι, μερικοί άνδρες φαίνεται να προτιμούν τα περιττά κιλά, από το φόβο και μόνο να μη δείχνουν μικροκαμωμένοι! Σε αυτό συμβάλουν και τα πρότυπα που προβάλλονται σήμερα και θέλουν τον άνδρα με πολλούς μύες. Το ισχυρό φύλλο είναι επιρρεπές σε αυτή την ψυχολογική πίεση και επειδή το να αποκτήσει κανείς όγκο τρώγοντας, είναι πιο εύκολο από το να πηγαίνει στο γυμναστήριο, προτιμούν το πρώτο, που το καμουφλάρουν με τα ρούχα!
Τέλος, είναι γεγονός, ότι οι άνθρωποι που κάνουν παρέα με άτομα τα οποία είναι πλαδαρά και παχύσαρκα, τείνουν μετά από καιρό να παίρνουν και αυτά περίσσια κιλά. Έτσι οι «κακές» παρέες, έχουν αρνητική επίδραση και αυτές στο βάρος των ανδρών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: