Σάββατο 12 Φεβρουαρίου 2011

Αφήσατε τον Θεό πάλι απ’έξω


Μα πάλι με τα γεγονότα του ασχολήσαι; Ερώτηση που μου έγινε τηλεφωνικά, δεν υπάρχουν άλλα θέματα που να ενδιαφέρουν περισσότερο κόσμο; Τώρα απολογούμαι.
Ο νους του ελεύθερου ανθρώπου δεν κατευθύνεται, ούτε μπορεί να σκέπτεται κατά παραγγελία, κυρίως ακολουθεί τα συναισθήματα του χωρίς να τα καταπιέζει και του βγαίνουν οι διάφοροι λογισμοί. Αν τους μοιράζεται με κάποιους με κοινά ενδιαφέροντα και ανησυχίες ακόμα καλλίτερα, αν όχι του γίνονται σαράκι και τον κατατρώγουνε. Αν πάλι δεν είναι ελεύθερος (στο μυαλό) αρκείται σε ότι του σερβίρουν οι ταγοί του και είναι δυστυχισμένος χωρίς να το ξέρει.
Μόλις διάβασα για την παραίτηση του προέδρου στο Κάιρο, ενδόμυχα είπα: «-τώρα αρχίζουν τα δύσκολα». Ο λαός πολύ εύκολα μετατρέπεται σε όχλο και με λίγα κατάλληλα λόγια από εκείνους που ξέρουν  ξαναγίνεται λαός φρόνιμος και υπάκουος. Αυτό το σενάριο το είδαμε να γίνεται πράξη στην περίφημη πλατεία Ταχρίρ. Στο πλαίσιο των πανηγυρισμών τα μπισκότα και οι  κουβέρτες  που έριξε ο στρατός στο πλήθος ήταν αρκετά για ηρεμήσουν και να επιστρέψουν στα σπίτια τους. Ποιος νίκησε στο τέλος αυτής της αναταραχής; Τώρα η Αίγυπτος θα στρατοκρατείται. Θα επιβάλει ο στρατός την δημοκρατία; Θα εξασφαλίσει ο στρατός την θέληση του λαού επειδή είναι από τα σπλάχνα του; Το έχουμε ξαναδεί το έργο αυτό σε πολλές μεριές του πλανήτη και στον τόπο μας. Και είδαμε τι μεταχείριση είχαν οι πραγματικοί αγωνιστές και πότε επέστρεψαν από το εξωτερικό τα καινούργια αφεντικά που ήταν απόγονοι αλλά και τα ίδια από τους οποίους ήρθε ο στρατός να μας σώσει. Αυτές μου τις ανησυχίες τις επιβεβαίωσαν όχι όλες αλλά κάποιες εφημερίδες που παραθέτω παρακάτω.   

Η Daily Telegraph υιοθετεί πιο επιφυλακτικό ύφος. «Μην έχετε καμιά αμφιβολία ότι αυτό που χαρακτηρίζεται ως θρίαμβος του λαού είναι μια ανάληψη της εξουσίας από το στρατό» γράφει η εφημερίδα, σημειώνοντας πως η παραίτηση του Μουμπάρακ «μπορεί να σηματοδοτήσει την αρχή της κρίσης στη χώρα, όχι το τέλος της».
 Η Independent γράφει ότι ο στρατός είναι στο εξής στα πράγματα. «Όλα εξαρτώνται τώρα από τον τρόπο με τον οποίο ο στρατός θα κάνει χρήση της εξουσίας του» επισημαίνει η εφημερίδα, υπενθυμίζοντας ότι «δυστυχώς» προγενέστερη εμπειρία δείχνει πως στρατιωτικά καθεστώτα μπορούν να είναι το ίδιο απρόθυμα να εκχωρούν την εξουσία όπως οι απολυταρχικοί πρόεδροι.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Γαλλικό

Κύριοι: Δεν είναι ευχάριστο θέμα, δεν τρέφουμε αυταπάτες, ξαναχωρίζετε και διαμοιράζετε τον κόσμο, αλλά αφήσατε τον Θεό πάλι απ’έξω. Και αυτό είναι το μεγάλος σας λάθος. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: