Σάββατο 11 Αυγούστου 2012



ΨΗΝΕΣΤΕ ΓΙΑ ΕΝΑ ΤΗΛΕΦΩΝΗΜΑ;
Ενδιαφέρον κείμενο που το διόρθωσα ορθογραφικά και  το δημοσιεύω.
Παπαδημητρόπουλος Παναγιώτης
Σύγχυση και προβληματισμό προκαλούν στους χρήστες της κινητής τηλεφωνίας σε ολόκληρο τον κόσμο τα αλληλοσυγκρούομενα συμπεράσματα των επιστημονικών ερευνών που αφορούν τις πιθανές επιπτώσεις από την χρήση των κινητών στην υγεία.
Τα κινητά τηλέφωνα αποτελούν βασικό εργαλείο της καθημερινότητάς μας. Είναι πλέον αδιανόητο να κυκλοφορήσουμε χωρίς αυτό, αφού αναμφίβολα συμβάλλει ενεργά στη βελτίωση της επαγγελματικής, κοινωνικής και προσωπικής μας ζωής. Ωστόσο, ορισμένοι εκφράζουν τις επιφυλάξεις τους όσον αφορά στην «επικινδυνότητα των κινητών», καθώς και στις επιπτώσεις της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας στην ανθρώπινη υγεία. Αν κάθε φορά που φέρνετε το ακουστικό του κινητού κοντά στο αυτί σας για να πραγματοποιήσετε μια κλήση αναρωτιέστε αν υπάρχει ο κίνδυνος να «ψηθεί ο εγκέφαλό σας»;  Τότε μάλλον θα σας ενδιαφέρει αρκετά το άρθρο…
Έχετε σκεφτεί ποτέ, ότι το κινητό, μας παρέχει την ευκαιρία να είμαστε οπουδήποτε σωματικά παρόντες αλλά ψυχικά απόντες; Η αλήθεια είναι, ότι επιτρέπει την όχι μόνο την επικοινωνία αλλά και την απομόνωση. Η αυξημένη χρήση του κινητού τηλεφώνου με όλες τις δυνατότητες που προσφέρει, έχει οδηγήσει αναμφισβήτητα στην αδυναμία διαχείρισης του χρόνου. Και οι  επιπτώσεις δεν σταματάνε εκεί.  Η άσκοπη και αλόγιστη χρήση του κινητού έχει σοβαρές επιπτώσεις και στην υγεία τους ισχυρίζονται αρκετοί επιστήμονες. Αν και σύμφωνα με τις μέχρι τώρα έρευνες δεν υπήρξαν αποδείξεις όπου η χρήση του κινητού είχε άμεση επίπτωση στην υγεία, οι επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου.
ΤΙ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΟΙ ΕΡΕΥΝΕΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΤΩΝ ΚΙΝΗΤΩΝ
 Δυστυχώς, δεν υπάρχει μία σαφή απάντηση όσον αφορά το «ψήσιμο» του εγκεφάλου, καθώς οι έρευνες που έχουν γίνει παρουσιάζουν αντικρουόμενα αποτελέσματα. Μέχρι σήμερα πάντως αρκετοί έχουν εκφράσει δύο βασικά ερωτήματα, που σχετίζονται με τη χρήση των κινητών τηλεφώνων. Το πιο «αντιφατικό» από αυτά είναι το
κατά πόσο η χρήση τους σχετίζεται με την πρόκληση καρκίνου.
Πολλοί διεθνείς, ανεξάρτητοι επιστημονικοί οργανισμοί έχουν διεξάγει έρευνες αναλύοντας τις επιπτώσεις της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας στην ανθρώπινη υγεία, προκειμένου να απαντηθούν όλα τα σχετικά, «καυτά» ερωτήματα. Μια βρετανική έρευνα, που δημοσιεύτηκε στις αρχές του 2001 υποστηρίζει ότι τα κινητά μπορούν να προξενήσουν ζημιά στην υγεία μέσω της επιτάχυνσης του χρόνου που αποκρίνεται ο εγκέφαλος. Μια άλλη έρευνα από Σουηδούς ερευνητές υποστηρίζει ότι άτομα, τα οποία χρησιμοποίησαν κινητά τηλέφωνα «αναλογικής» τεχνολογίας για χρονικό διάστημα μεγαλύτερό των 10 ετών, έχουν 26% περισσότερες πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου στον εγκέφαλο από ότι τα άτομα που δε χρησιμοποίησαν κινητά.
Τα ραδιοκύματα που εκπέμπουν τα κινητά τηλέφωνα είναι επιβλαβή για τα κύτταρα του σώματος και προκαλούν βλάβες στο DNA, ανακοίνωσε ομάδα ερευνητών μετά από μελέτη που διενήργησε σε εργαστηριακές συνθήκες. Οι ερευνητές μελέτησαν την επίδραση της ακτινοβολίας σε ανθρώπινα και ζωικά κύτταρα σε εργαστηριακές συνθήκες. Μετά το πέρας των εργασιών διαπιστώθηκε πως τα κύτταρα παρουσίασαν μείωση των μονών και διπλών αλυσίδων DNA,  βλάβη σχεδόν ανεπανόρθωτη.  Ο επικεφαλής των ερευνών Δρ Franz Adikofer, τονίζει: «Δεν θέλουμε να προκαλέσουμε πανικό στον κόσμο, αλλά καλό είναι να λαμβάνουμε τα απαραίτητα μέτρα προστασίας και να αποφεύγουμε τη χρήση κινητών τηλεφώνων, όταν είναι δυνατή η σταθερή τηλεφωνία». Σημειώνεται πως αυτή τη στιγμή στον κόσμο υπάρχουν 1,5 δις χρήστες κινητών τηλεφώνων.
Σύμφωνα με πρόσφατα πειράματα, η ακτινοβολία που εκπέμπουν τα κινητά τηλέφωνα μπορεί να προκαλέσει δερματοπάθειες η άλλες αλλεργικές αντιδράσεις. Οι έρευνες έδειξαν ότι τα μικροκύματα που εκπέμπονται από τα κινητά τηλέφωνα μπορούν να «αναστατώσουν» τα αντιγόνα στο αίμα μας, πράγμα που δημιουργεί αυξημένες αλλεργικές αντιδράσεις σε πράγματα όπως η σκόνη, η γύρη και τα ζωύφια. Επιπλέον Σουηδοί ερευνητές βρήκαν ότι τα κινητά τηλέφωνα μπορούν να βλάψουν βασικά εγκεφαλικά κύτταρα που σχετίζονται με τη μάθηση, τη μνήμη και την κίνηση, αλλά  και να προκαλέσουν πρώιμη εκδήλωση της νόσου Αlzheimer. Μήπως πρέπει να το ξανασκεφτούμε πριν συνεχίσουμε να χρησιμοποιούμε τόσο πολύ το κινητό μας;
Πολλές από τις εκατοντάδες μελέτες της τελευταίας δεκαετίας κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η χρήση των κινητών μπορεί να προκαλέσει καρκίνο του ακουστικού νεύρου, αλλαγή του γενετικού υλικού, μείωση της γονιμότητας, επιτάχυνση του θανάτου των κυττάρων και ενδεχόμενη καρκινογένεση! Όπως σημειώνει η κ.Κωσταντίνα Νικήτα, καθηγήτρια στο ΕΜΠ, «μια σειρά ερευνών για τις θερμικές επιδράσεις καταγράφουν, επιπλέον, εξάντληση και μυϊκή αδυναμία».
Συνοψίζοντας κανείς τα αποτελέσματα των παραπάνω ερευνών, διαπιστώνει ότι επιπτώσεις που μπορούν να δημιουργηθούν από τις επιπτώσεις των κινητών τηλεφώνων είναι: πονοκέφαλοι, κόπωση, απώλεια μνήμης, δερματικές παθήσεις, υπογονιμότητα, έλλειψη συγκέντρωσης και αϋπνίες.
 ΠΑΙΔΙΑ ΚΑΙ ΚΙΝΗΤΟ ΑΚΙΝΔΥΝΟΣ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΣ;
Ο εγκέφαλος ενός 10χρονου παιδιού που χρησιμοποιεί κινητό τηλέφωνο απορροφά μεγαλύτερη ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία συγκριτικά με τους ενήλικες. Μελέτη που πραγματοποίησε το εργαστήριο Βιοιατρικών προσομοιώσεων και Απεικονιστικής Τεχνολογίας ΕΜΠ, δείχνει ότι σε πoλλές περιπτώσεις η ακτινοβολία που δέχεται ο χρήστης όταν μιλά στο κινητό μπορεί να ξεπερνά ακόμα και τα ανώτατα όρια που ορίζει ο Παγκόσμιος οργανισμός υγείας. Η ηλεκρομαγνητική ακτινοβολία που εκπέμπει το κινητό διαπερνά το κρανίο και εισχωρεί στους εγκεφαλικούς ιστούς. Τα παιδιά πρέπει να αποφεύγουν να μιλούν στο κινητό, καθώς ανήκουν σε ομάδα υψηλού κινδύνου. Ενδεικτική των επιπτώσεων είναι η Ισπανική μελέτη του Νευροδιαγνωστικού κέντρου της Μαρμπέλα, το 2002,  που κατέγραψε ότι ελάχιστα λεπτά χρήσης του κινητού από ένα παιδί αρκούν για να μειωθούν οι εγκεφαλικές λειτουργίες για σχεδόν μία ώρα. Η πτώση της δραστηριότητας του εγκεφάλου ήταν μεγαλύτερη στην πλευρά εκείνη που ακουμπούσε το τηλέφωνο. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, ο εγκέφαλος του χρήστη απορροφά έως και το 70% της ισχύος που εκπέμπει το κινητό τηλέφωνο!
Και άλλη Έρευνα, που διεξήχθη από βρετανούς επιστήμονες έδειξε ότι η υπερβολική χρήση κινητών είναι επιβλαβής για την υγεία των παιδιών. Συγκεκριμένα, στους εφήβους, επειδή ο εγκέφαλός τους και το νευρικό τους σύστημα δεν έχει πλήρως αναπτυχθεί, υποστηρίζεται ότι υπάρχουν κίνδυνοι για την υγεία τους ακριβώς γιατί είναι πιο ευάλωτοι από τους ενήλικες. Ταυτόχρονα, τα παιδιά επειδή έχουν μικρότερο εγκέφαλο, λεπτότερο κρανίο και υψηλότερους ιστούς παραγωγικότητας από τους μεγάλους δέχονται μεγαλύτερη ενέργεια από τα κινητά τηλέφωνα σε σχέση με αυτούς.
Από την άλλη, όμως, χρησιμοποιούν πλέον τα κινητά, όσο συχνά και οι μεγαλύτεροι! Είναι πια δυστυχώς τόσο πολύ διαδεδομένη η χρήση των κινητών τηλεφώνων στα παιδιά, ώστε  σε λίγα χρόνια θα θεωρηθούν ως πραγματικά «πειραματόζωα» για τις συνέπειες από την υπερβολική τουλάχιστον χρήση τους.
Η ΑΝΤΙΘΕΤΗ ΑΠΟΨΗ
Ωστόσο, έχουν υπάρξει και έρευνες που εμφανίζουν αντίθετα αποτελέσματα.Το Δεκέμβριο του 2001 ήρθε στο φως της δημοσιότητας μια αμερικάνικη έρευνα, η οποία υποστήριζε ότι η χρήση των κινητών δεν αυξάνει τις πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου στον εγκέφαλο. Παρόμοια αποτελέσματα εμφάνισε και η έρευνα που παρουσίασαν οι Δανοί ερευνητές το Φεβρουάριο του 2002. Πρόσφατα στοιχεία δεν εμπλέκουν τη χρήση κινητού τηλεφώνου στην ανάπτυξη καρκίνου, βρίσκει μια ανεξάρτητη επιθεώρηση. Προτείνει, ωστόσο να υπάρχει μια προληπτική προσέγγιση στη χρησιμοποίηση τους.
Η έκθεση της συμβουλευτικής ομάδας, που δημιουργήθηκε από την βρετανική επιτροπή ραδιολογικής προστασίας, λέει ότι ο περιορισμός της έρευνας έως σήμερα, και το γεγονός ότι τα κινητά τηλέφωνα δεν έχουν μεγάλο χρόνο ύπαρξης και φυσικά χρήσης ώστε  να ξέρουμε τις μακροχρόνιες επιπτώσεις τους στην υγεία, αυτό λοιπόν σημαίνει ότι οι κίνδυνοι για την υγεία δεν μπορούν να αποκλειστούν εντελώς. Η έρευνα έγινε ως απάντηση σε ένα αίτημα από την κυβέρνηση της Βρετανίας σχετικά με την επίδραση των κινητών τηλεφώνων. Η ανεξάρτητη συμβουλευτική ομάδα σχετικά με την μη ιονίζουσα ακτινοβολία στο ερευνητικό ίδρυμα του καρκίνου στο Λονδίνο, αξιολόγησε τα πρόσφατα πειραματικά και επιδημιολογικά στοιχεία στην μικροκυματική ραδιοφωνική ακτινοβολία RF από όλες τις πηγές, ιδιαίτερα εκείνων που συνδέονται με τα κινητά τηλέφωνα και τους σταθμούς των βάσεων των κινητών. Αναφέρουν  ότι το βάρος των στοιχείων δεν εμπλέκει τις εκπομπές των μικροκυμάτων σε εκθέσεις κάτω από τα συνιστώμενα επίπεδα αλλά, αυτή η έρευνα προειδοποιεί ότι τα μεταβλητά στοιχεία των βραχυπρόθεσμων ερευνητικών στοιχείων σημαίνουν ότι δεν μπορούν να αποκλειστούν εντελώς επιβλαβή φαινόμενα πάνω στην υγεία.
 ΤΕΛΙΚΑ ΝΑΙ Η ΟΧΙ ΣΤΑ ΚΙΝΗΤΑ;
Οι περισσότεροι επιστήμονες, πάντως συμφωνούν ότι τα στοιχεία που συνδέουν τη χρήση κινητών τηλεφώνων με την εμφάνιση καρκίνου είναι ανεπαρκή. Ο καθηγητής ιατρικής στο Χάρβαρντ, κ.Δημήτρης Τριχόπουλος, χαρακτήρισε σε ημερίδα του υπουργείου μεταφορών και επικοινωνιών το κινητό τηλέφωνο ως εντελώς ακίνδυνο.
Εκφράζονται, όμως, επιφυλάξεις. Ο αμερικανός  ερευνητής Άλαν Φρέι έκανε μία μακροχρόνια έρευνα σχετικά με τις επιδράσεις των μικροκυμάτων στον αιματοεγκεφαλικό φραγμό του εγκεφάλου διάφορων ζώων και διαπίστωσε σοβαρές βλάβες. Τονίζει, η ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία συνδέεται με πολλές βιολογικές διεργασίες με αποτέλεσμα να είναι μάλλον απίθανο να μην υπάρχουν επιδράσεις.
 Οι επιστήμονες εξακολουθούν να τάσσονται υπέρ της περιορισμένης χρήσης των κινητών τηλεφώνων, κυρίως για προληπτικούς λόγους. Οι ίδιοι οι ερευνητές τονίζουν ότι το θέμα χρήζει περαιτέρω παρακολούθησης, προκειμένου να ελεγχθούν συνολικά οι συνέπειες στον ανθρώπινο οργανισμό από τη μακροχρόνια χρήση και αναφέρουν πως τα αποτελέσματα της έρευνας που δίνουν στη δημοσιότητα αποτελούν ουσιαστικά τον προπομπό μιας ακόμα μεγαλύτερης μελέτης. Σε ότι αφορά τους ανήλικους κατόχους κινητών τηλεφώνων προτείνουν να χρησιμοποιούνται οι εν λόγω συσκευές μόνο σε περιπτώσεις ανάγκης, καθώς ο εγκέφαλος και το νευρικό τους σύστημα, που βρίσκονται σε διαδικασία ανάπτυξης, είναι ευάλωτα.
Δεν παίζει κανείς με την υγεία του. Και είναι αλήθεια ότι όσοι δεν κάνουν χρήση αλλά κατάχρηση της κινητής τηλεφωνίας έχουν πολύ σοβαρούς κινδύνους να κλονιστεί η υγεία τους. Για αυτό οι προτάσεις είναι οι εξής:
Το κινητό τηλέφωνο δεν πρέπει να χρησιμοποιείται από ευπαθείς ομάδες πληθυσμού δηλ παιδιά, άτομα στην ανάπτυξη η άτομα σε ειδική κατάσταση υγείας (έγκυες γυναίκες, αρρώστους κ.τ.π). Οι επιπτώσεις από τη χρήση στα άτομα αυτά είναι πολύ μεγαλύτερες σε σχέση με τα φυσιολογικά άτομα. Θυμίζω την χαρακτηριστική φράση του καθηγητή κ.Θωμά  Ξένου «Το να δίνεις το κινητό σε ένα παιδί είναι σαν να του δίνεις τα κλειδιά του αυτοκινήτου για να το οδηγήσει»
Το κινητό τηλέφωνο πρέπει να συνοδεύεται πάντα από το hands-free. Θα πρέπει να αποφεύγεται η επαφή της κεραίας με το κεφάλι. Εναλλακτικά, επιδιώκουμε η συσκευή του κινητού τηλεφώνου να έχει ανοιχτή ακρόαση. Έτσι μπορούμε να το χρησιμοποιούμε από απόσταση.
Προσοχή στα τηλέφωνα με εσωτερικές κεραίες. Δεν πρέπει να χρησιμοποιούμε κανένα αξεσουάρ (πχ θήκες) που εμποδίζει το τηλέφωνο να εκπέμψει σωστά.
Θα πρέπει να περιοριστεί όσο είναι αυτό δυνατό, η άσκοπη χρήση του κινητού τηλεφώνου. Χρησιμοποιούμε το κινητό τηλέφωνο το πολύ 2 λεπτά συνεχόμενα, Αν έχουμε να πούμε περισσότερα, χρησιμοποιούμε σταθερό τηλέφωνο.
Είμαστε πολύ προσεκτικοί στην επιλογή εταιρείας κινητής τηλεφωνίας και κινητού τηλεφώνου. Πριν κοιτάξουμε τα «άχρηστα» αξεσουάρ που μπορεί να προσφέρει διαβάζουμε το εγχειρίδιο χρήσης και ελέγχουμε το μέγεθος SAR και αν πληρεί τις αυστηρές διεθνείς και κρατικές προδιαγραφές. Επίσης, επιλέγουμε εταιρεία σύμφωνα με το «σήμα». Είναι προτιμότερο να πληρώσουμε κάτι παραπάνω, αλλά η εκπομπή του σήματος να είναι όσο το δυνατόν πιο «καθαρή». Αν το κινητό μας έχει πρόβλημα λήψης καλύτερα να το αντικαταστήσουμε.
Όταν βρισκόμαστε σε σημείο που υπάρχει ασθενής λήψη, τότε αποφεύγουμε τη χρήση του κινητού τηλεφώνου. Τη συγκεκριμένη στιγμή, η ακτινοβολία που εκπέμπεται είναι πολλαπλάσια. Το τηλεφώνημα αυτό καλύτερα να περιμένει..
Αποφεύγουμε τελείως τη χρήση του κινητού τηλεφώνου στο αυτοκίνητο η σε πολύ κλειστούς χώρους γιατί η ακτινοβολία συσσωρεύεται. Ειδικά για το αυτοκίνητο αποδεικνύεται ότι είναι αιτία απροσεξίας και ατυχημάτων για αυτούς που το χρησιμοποιούν και ταυτόχρονα οδηγούν.
 Υπάρχει, επίσης, μία άλλη όψη των κινητών, που αφορούν έναν όχι και τόσο γνωστό κίνδυνο. Βρετανοί γιατροί προειδοποιούν για τον κίνδυνο να χτυπηθούν οι χρήστες των κινητών από τις αστραπές, όταν χρησιμοποιούνται τα κινητά τηλέφωνα υπαίθρια κατά τη διάρκεια της καταιγίδας. Στο British Medical journal αναφέρεται η περίπτωση μίας εφήβου που τραυματίστηκε σοβαρά από την αστραπή, όταν μιλούσε στο τηλέφωνό της. Το 15-χρόνο κορίτσι χτυπήθηκε μιλώντας στο τηλέφωνό της σε ένα μεγάλο πάρκο στο Λονδίνο κατά τη διάρκεια μιας μεγάλης καταιγίδας. Το μέταλλο στο τηλέφωνο κατευθύνει το ρεύμα των αστραπών στο σώμα, λένε οι ειδικοί. Αυτή δεν είχε καμία ανάμνηση από το γεγονός αλλά υπέστη ένα καρδιακό επεισόδιο και έπρεπε να αναζωογονηθεί. Ένα έτος αργότερα, αυτή είναι σε αναπηρική καρέκλα και έχει σοβαρές φυσικές δυσκολίες καθώς επίσης και καταστροφή στον εγκέφαλο, που την έχει οδηγήσει σε συναισθηματικά και γνωστικά προβλήματα. Στο αυτί όπου κρατούσε το τηλέφωνο, έχει μια βλάβη στο τύμπανο εξ αιτίας της έκρηξης και μια μόνιμη απώλεια της ακοής.
Συνήθως  όταν ένα άτομο χτυπιέται συνήθως από την αστραπή, τότε η υψηλή αντίσταση του ανθρώπινου δέρματος αναγκάζει το φορτίο της αστραπής να ρέει από το σώμα – κι αυτό το φαινόμενο είναι γνωστό ως «εξωτερική ηλεκτρική εκκένωση». Αλλά κάποια ποσότητα από το ρεύμα μπορεί να διατρέξει μέσα από το σώμα. Κι όσο περισσότερο ρεύμα διατρέχει το σώμα, τόσο μεγαλύτερη καταστροφή αυτό προκαλεί. Τα αγώγιμα υλικά σε άμεση επαφή με το δέρμα, όπως είναι τα υγρά αντικείμενα  η τα μέταλλα, επομένως να προκαλέσει εσωτερικό τραυματισμό.
Οι γιατροί στο νοσοκομείο του Λονδίνου που εγχείρισαν το αυτί της κοπέλας πληροφορήθηκαν για άλλες τρεις όμοιες περιπτώσεις ανθρώπων που κτυπήθηκαν από τις αστραπές την ώρα που μιλούσαν σε ένα κινητό τηλέφωνο – μάλιστα και οι τρεις πέθαναν από τα τραύματά τους – στην Κίνα, την Κορέα και τη Μαλαισία. Αν και περιπτώσεις αυτές ήταν σπάνιες πρόκειται για ένα ζήτημα δημόσιας υγείας και οι άνθρωποι πρέπει να καταλάβουν τους κινδύνους. Η Swinda Esprit, μια γιατρός στο τμήμα  ΩΡΛ του νοσοκομείου είπε: « Μπορεί να είναι γνωστό το φαινόμενο αλλά όλοι μας φέρουμε τα κινητά τηλέφωνα και δεν σκεφτόμαστε τι κινδύνους κρύβουν στην καταιγίδα». «Εάν χτυπηθείτε από την αστραπή θα περάσει πάνω από το σώμα σας, αλλά εάν κρατάτε κι ένα τηλέφωνο συγχρόνως το ρεύμα θα περάσει στο εσωτερικό και θα πάθετε πολύ χειρότερους τραυματισμούς». Ένας άλλος ειδικός, ο Paul Taylor στη μετεωρολογική υπηρεσία, είπε ότι θα μπορούσε επίσης να είναι επικίνδυνο και η μεταφορά του κινητού στην τσέπη κατά την διάρκεια μιας θύελλας. Είναι ευρέως γνωστό τονίζει ότι αν βρεθούμε στο κέντρο μιας καταιγίδας και φορούμε η φέρουμε μεταλλικά αντικείμενα τότε αυξάνεται η πιθανότητα τραυματισμού.
 Τονίζουμε κλείνοντας, ότι σε κάθε περίπτωση, η πρόληψη είναι καλύτερη από την θεραπεία. Θα πρέπει κάθε νέο δημιούργημα του τεχνολογικού μας κόσμου να γίνεται χρήση με σύνεση και προσοχή και όχι κατάχρηση.
Μέχρι τώρα δεν γνωρίζουμε τις συνέπειες που έχουμε από την επίδραση των κινητών. Μετά από 30-40 χρόνια  όμως οι επιστήμονες (γιατροί, φυσικοί, πυρηνικοί κ.τ.π) πιστεύουν ότι τα κινητά τηλέφωνα θα δημιουργήσουν μία καινούργια αρρώστια άγνωστη προς το παρόν.
 Σύμφωνα με όλους τους επιστήμονες που ασχολήθηκαν με τις επιδράσεις του κινητού τηλεφώνου στον ανθρώπινο οργανισμό συμφώνησαν ότι το κινητό πρέπει να χρησιμοποιείται το περισσότερο μέχρι 3 φορές το μήνα και να μην μιλάμε παραπάνω από ενάμιση λεπτό την φορά.
Ας το έχουμε αυτό υπόψη την επόμενη φορά που θα βάλουμε το κινητό στο αυτί μας

Δεν υπάρχουν σχόλια: